موثرترین روش های درمان خانگی شپش سر (10 روش)
موثرترین روش های درمان خانگی شپش سر
یکی از مشکلات مو که از قدیم تا به الان بین مردم رواج داشته ، شپش است. این حشره در لا به لای مو زندگی کرده و به سرعت تکثیر پیدا می کند و موجب بروز ناراحتی هایی برای افراد می شود. شپش مسری است و از فردی به فرد دیگر منتقل می شود. درمان شپش به یکی از دغدغه های اساسی بین مردم تبدیل شده چرا که در صورت از بین نرفتن کامل مجددا شدت پیدا می کند. شپش خطرناک نیست اما تنها نکته ای باید به آن دقت داشته باشید این است که با پیشگیری و یا درمان به موقع و موثر می توانید به راحتی از تکثیر شپش جلوگیری کنید.
برخلاف تصور رایج، شپش سر به دلیل بهداشت نامناسب یا محیط زندگی کثیف ایجاد نمی شود؛ زیرا شپش سر، فقط می تواند به مدت ۲۴ ساعت در خارج از سر زنده بماند؛ بنابراین بیشترین آلودگی ها از تماس مستقیم سر به سر اتفاق می افتد.
بیشترین میزان آلودگی می تواند به واسطه وسایل مشترکی مانند کلاه یا برس سر، ایجاد شود و برای درمان شپش سر، داروهای با نسخه و بدون نسخه زیادی موجود است که شما علاوه بر داروهای پزشکی، می توانید از تعدادی داروی خانگی یا طبیعی هم برای درمان شپش سر استفاده کنید. در ادامه همراه آرایش ورانی باشید تا به بررسی موثرترین روش های درمان خانگی شپش سر بپردازیم.
جهت خرید انواع لوازم ارایشی کلیک کنید.
شپش چگونه موجودی است ؟
شپشها حشراتی بسیار ریز با طول ۱.۶ میلیمتر و بدون بال هستند که محل زندگی و تغذیه آنها پوست سر است. این حشرات از خون پوست سر تغذیه میکنند و مادامیکه بر روی سر قرار داشته باشند بین ۲ تا ۴ هفته عمر میکنند. شپشها در صورت تغذیه مناسب خیلی زود شروع به تخمگذاری و تکثیر میکنند و گسترش مییابند.
تخم این موجودات از طریق ماده چسبناکی که از بدن مادر ترشح میشود به کف سر میچسبد و جدا کردن آن بسیار دشوار است. این تخمها بسیار شبیه به شوره سر هستند و به همین دلیل تشخیص آنها مشکل است؛ تنها تفاوت آنها با شوره در این است که شوره بهراحتی از پوست سر جدا میشود اما تخمها این ویژگی را ندارند. حشرات بالغ نیز بسیار ریز و معمولا به رنگ موها هستند و به همین دلیل پیدا کردن آنها در میان موها کاری مشکل خواهد بود.
درصورتیکه شپشها از پوست سر جدا شوند و منبع تغذیهای نداشته باشند بعد از ۲ روز از بین میروند. هر فردی به دلیل استفاده از وسایل آلوده یا تماس با افراد دارای شپش سر میتواند دچار این مشکل شود؛ اما بروز آن در کودکان ۳ تا ۱۴ سال شایعتر است و معمولا از طریق آنها در خانواده منتشر میشود.
علائم و نشانه های آلودگی به شپش
افرادی که به شپش مبتلا میشوند، اغلب علائم یکسانی دارند که تشخیص آن زیاد سخت نیست. این نشانهها عبارت است از:
- خارش: شایعترین علامت آلودگی به شپش، خارش پوست سر، گردن و اطراف گوشهاست که معمولا چهار تا شش هفته بعد از آلودگی، افراد را به شدت آزار میدهد. این علامت، واکنش آلرژیک بدن نسبت به تخم حشره شناخته شده است.
- احساس قلقلک در پوست سر: شپش قابل مشاهده است سرعت زیاد حرکت و انتشار این حشره در پوست سر احساس قلقلک را به دنبال خواهد داشت.
- چسبیدن تخم شپش به ساقه مو: تخمهای کوچک شپش معمولا به ساقه مو میچسبند. آنها معمولا رنگ روشنی دارند و با فاصله بیشتری از ساقه مو قرار میگیرند.
- زخمهای روی پوست سر، گردن و شانهها: خاراندن بیش از حد پوست، بر اثر ابتلا به شپش، باعث ایجاد التهابات پوستی میشود. اغلب زخمهای ایجاد شده حاوی باکتریهای بیماریزا هستند.
هشدار اول: گاهی ممکن است شوره و پوسته سر یا حشرات کوچک دیگر با شپش اشتباه گرفته شوند؛ اگر در تشخیص ابتلا به این حشره شک دارید، حتما به پزشک مراجعه کنید. به یاد داشته باشید، شپش از پوست سر انسان تغذیه میکند و در صورت جدا شدن، به سرعت از بین خواهد رفت.
هشدار دوم: هر شپش روزانه، ده تخم در نزدیکی ساقه مو از خود به جا میگذارد. این تخمها در عرض ۱۵ تا ۲۰ روز، به حشره بالغ تبدیل میشوند. شپش بالغ سه تا چهار هفته روی پوست سر شما زندگی میکند و سپس از بین میرود. اما به دلیل سرعت زیاد تخمگذاری و انتشار آن، هیچگاه نباید از درمان سریعَش غافل شوید.
مهم ترین علل ایجاد شپش سر
ابتلا به شپش سر، به دلایل مختلفی اتفاق می افتد که مهم ترین آن عبارت است از:
- تماس سر به موها و سر شخصی که آلوده به شپش سر می باشد.
- به اشتراک گذاشتن وسایل شخصی همچون شانه یا برس سر، با فردی که مبتلا به شپش سر است.
- ممکن است شپش سر، برای مدتی روی مبلمان، ملحفه، حوله یا لباس های روکش شده زندگی کند و از این طریق به افراد دیگر سرایت کرده و موجب آلودگی شود.
شایان ذکر است؛ بزرگترین عامل انتقال شپش سر، تماس نزدیک سر به سر است که عمدتا در کودکان در حین بازی و در مدرسه رخ می دهد. البته نظرات متفاوتی در مورد انتقال شپش سر از طریق اجسام بیجان نیز وجود دارد، اما علم پزشکی، انتقال شپش سر از این طریق را تأیید نمی کند.
درمان های قطعی شپش سر
درمان شپش سر با روغن شمعدانی
روغن شمعدانی یکی از موثرترین شیوهها برای دفع شپش سر است. برای خفه کردن شپشها شب قبل از خواب ریشهی موها را به روغن آغشته کنید و تا صبح صبر کنید. شانه کردن و شستشوی مو موجب از بین رفتن شپشها میشود. اضافه کردن روغن شمعدانی به شامپو هم یک اقدام موثر برای درمان خانگی شپش سر است.
درمان شپش سر با روغن درخت چای
روغن درخت چای یک درمان خانگی موثر برای شپش سر است. برای استفاده از این روش باید روغن درخت چای را با آب مخلوط کنید و به موها اسپری کنید و کلاه حمام روی سر خود بگذارید. بعد از چند ساعت موها را شانه کنید و شپشهای مرده را با شانه و شستشو از موها جدا کنید. استفاده از روغن درخت چای برای درمان شپش تا دو مرتبه در هفته مجاز است. همچنین میتوانید چند قطره از روغن را داخل شامپو بریزید.
درمان شپش سر با سرکه
سرکه تقطیری را به آرامی روی موهای کودک خود بمالید. بعد از مدتی موها را با آب بشویید. در این روش میتوانید از سرکه سیب نیز استفاده کنید. بهتر است پس از شستوشو هنگام شانه زدن موها از روغن نارگیل استفاده کنید، این کار به خارج شدن شپشهای مرده کمک میکند.
سیر
سیر دشمن شپش است؛ 8 تا 10 حبه سیر را له کرده و با آب لیمو مخلوط کنید تا به صورت خمیری یکدست شود، سپس آن را روی پوست سر بمالید و بعد از گذشت 30 دقیقه سرتان را با آب گرم بشویید. سیر میتواند باعث سوزش پوست شود، بهتر است از این روش برای کودکان استفاده نکنید.
وازلین
وازلین مانع حرکت شپش شده و به عنوان یک عامل بازدارنده عمل میکند؛ بنابراین وازلین میتواند اثر خفهکنندگی روی شپش داشته باشد.
شب قبل از خواب یک لایه ضخیم از وازلین را روی پوست سرتان بمالید و سپس آن را با کلاه پلاستیکی یا حوله حمام بپوشانید. صبح با کمک روغن بچه و شانه ضد شپش اقدام به بیرون آوردن شپشهای مرده و تخمهای آنها کنید.
سشوار
یک روش سریع و مطمئن برای خارج کردن شپش از سر، استفاده از سشوار است. جهت پیشگیری از انتقال شپش به افراد دیگر و وسایل داخل خانه، این کار را بیرون از منزل انجام دهید. از به کار بردن این روش برای کودکان نوپا خودداری کنید زیرا هوای گرم سشوار برای پوست سر آنها مضر است.
اگرچه باد سشوار باعث کشته شدن شپش نمیشود، اما استفاده از آن روی دور تند و داغ باعث از بین رفتن تعداد زیادی از تخمهای شپش میشود. در کنار سایر روشهای درمانی، سشوار داغ به ریشهکن کردن تخمهایی که در آستانه تبدیل شدن به شپش زنده هستند، کمک میکند. از سشوار میتوان به عنوان سلاحی کمکی برای از بین بردن شپش استفاده کرد.
آب پیاز
یک روش دیگر برای درمان خانگی شپش سر آب پیاز است. مقداری آب پیاز تهیه کنید و حدود 3 تا 4 ساعت آن را روی پوست سرتان بگذارید. رِشک و شپشهای مرده را با شانه ضد شپش بیرون آورده و موهایتان را با شامپو به صورت کامل بشویید. برای رسیدن به نتیجۀ بهتر، هر 4-3 روز این کار را تکرار کنید.
درمان شپش سر با سس مایونز
یکی دیگر از روش های درمان خانگی شپش سر استفاده از سس مایونز است. در واقع استفاده از سس مایونز برای آن دسته از افرادی که به دنبال درمان خانگی قطعی شپش سر هستند، از بهترین گزینه هاست؛ چرا که سس مایونز حاوی مقدار زیادی روغن بوده، روغنی که خاصیت ویسکوزیته (گرانروی) دارد و می تواند این هیولاهای کوچک را خفه کند و در نهایت آن ها را بکشد. دپارتمان بهداشت مینهسوتا نیز استفاده از مایونز را روش قابل قبولی برای درمان شپش سر معرفی کرده است.
حال برای آن که بتوانید به کمک سس مایونز، شپش سر را درمان کنید، تنها کافی است موهایتان را کاملا آغشته به سس مایونز نمایید.
سپس موهایتان را با پلاستیک یا کلاه حمام بپوشانید، همچنین می توانید روی پلاستیک را با حوله پوشش دهید. سپس اجازه بدهید حداقل پنج تا شش ساعت روی موهایتان بماند. بعد موها را به خوبی با شامپو بشویید. موهایتان را با استفاده از سشوار خشک کنید، چون جریان هوای گرم به نابودی شپشها کمک میکند. با یک شانهی ضدشپش، شپشها و تخمهای شپش را از مو جدا کنید. برای نابودی کامل شپش ها این روش درمانی را هفتهای یک بار بهمدت حدود دو ماه تکرار کنید.
جهت خرید انواع لوازم ارایشی کلیک کنید.
درمان شپش با روغن زیتون
روغن زیتون یکی از مواد بسیار تاثیرگذار، نسبتا ارزان و همیشه در دسترس است که در اکثر آشپزخانه ها یافت می شود و شما می توانید برای درمان خانگی شپش سر از آن استفاده کنید. روغن زیتون یک عامل خفه کننده عالی است که منافذ تنفسی شپش ها را مسدود می کند و آن ها را می کشد؛ اما لازم است که روغن زیتون یک شب تا صبح روی سرتان بماند. شما باید موهایتان را با کلاه حمام بپوشانید چون شپش ها می توانند تا چندین ساعت بدون نفس کشیدن زنده بمانند. سپس صبح موهایتان را به وسیله شانه ضد شپش شانه کنید تا تخم های شپش از موها جدا شوند.
بهتر است بدانید که روغن زیتون شپش های چسبیده به موها را سست می کند. در نهایت موهای خود را با شامپو بشویید تا روغن اضافه آن گرفته شود و سپس آن را آبکشی کنید.این روش درمان خانگی شپش سر را نیز مانند سایر روش ها چندین بار تکرار کنید تا به نتیجه دلخواه برسید و دیگر هیچ شپشی روی سرتان باقی نماند.
یک روش دیگر درمان خانگی شپش سر با روغن زیتون این است که یک دوم فنجان روغن زیتون را با یک و نیم فنجان نرم کننده ترکیب کرده و کمی صابون مایع به آن اضافه کنید. ترکیب حاصل را روی موهای خود بمالید و اجازه دهید یک ساعت روی موها بماند. سپس موهایتان را با آب شستشو دهید و نرم کننده بزنید. موهایتان را شانه بزنید تا شپش های مرده از روی آن زدوده شود. این درمان را بعد از یک هفته مجددا تکرار کنید تا به نتیجه مورد نظر برسید.
درمان شپش سر با حنا
برای درمان خانگی شپش سر با حنا، روی سر خود حنا گذاشته و آن را با پلاستیک ببندید. پس از چهار ساعت پلاستیک را برداشته و موی خود را با شامپو بشویید تا تمامی شپشها و رشکها از موی شما خارج شوند.
کلام آخر
در این مطلب شما را با بهترین و قطعی ترین روش های درمان خانگی شپش سر آشنا نمودیم. بهتر است بدانید که محصولاتی از قبلی برخی از شامپوها و لوسیون ها هستند که در نابودی شپش ها و همینطور تخم آن ها (رشک) بسیار موثر هستند و به عبارتی یک درمان قطعی به شمار می روند.
فروشگاه آرایشی و بهداشتی ورانی بهترین محصولات آرایشی و بهداشتی و مراقبت از پوست رو در اختیار شما قرار داده فقط کافیه کلیک کنید که در اسرع وقت محصول مورد نظر رو در دستتون داشته باشید.