علل پرمویی زنان و راهکار درمان آن
علل پرمویی زنان و راهکار درمان آن
پوست صورت از عوامل مهم در زیبایی هر شخصی به شمار میرود. به طور معمولی در خانمها موهای صورت باید کرکی و نازک باشد. اما برخی از خانمها به دلایل مختلف دچار پرمویی میشوند. ریشه مشکلات پرمویی به عوامل گوناگونی بستگی دارد. این موهای ضخیم در نواحی مختلف صورت و بدن مانند زیر چانه، کنارههای گوش، پشت لب، کشاله رانها و … دیده میشوند. به فرایندی که در آن موهای صورت و بدن ضخیم میشوند، هیرسوتیسم میگویند. مشکل هیرسوتیسم میتواند به دلایل گوناگون مانند تغییرهای هورمونی، وجود اختلال در سیستم غدد یا تخمدانها، ترشح زیاد آندروژن و … باشد.
برای پرمویی در زنان و درمان آن باید با یک متخصص صحبت کنید و از وی مشاوره بخواهید. پزشکان با تجویز داروهای مختلف سعی میکنند، هورمونهای بدن را کنترل نمایند.
علت پرمویی زنان یکی از مشکلاتی است که برخی خانمها با آن دست و پنجه نرم میکنند. چرا که رشد بیش از حد موهای زائد برای خانمها خجالت آور است. امروز روشهای بسیاری به منظور از بین بردن موهای بدن، پیشنهاد میشود. خانمهای بسیاری با پیروی از برخی روشها، پاسخی نگرفتهاند و مدام به دنبال راهی برای از بین بردن آنها هستند. پرمویی باعث رشد بیش از حد موهای تیره در ناحیه صورت، قفسه سینه و پشت کمر میشود. مقدار موی بدن شما، تا حد زیادی توسط آرایش ژنتیکی شما تعیین خواهد شد.
در واقع ضخامت و رنگ مو به علت تفاوت در وراثت، در هر فرد به یک شکل است. با این حال، پرمویی یک بیماری پزشکی محسوب میشود که میتواند از هورمونهای بیش از حد مردانه به نام آندروژنها، به ویژه تستوسترون، ایجاد شود. همچنین میتواند به دلیل یک صفات خانوادگی باشد. در این مقاله سعی داریم درباره علل پرمویی زنان بیشتر صحبت کنیم.
هیرسوتیسم یا پرمویی چیست؟
یکی از بیماریهای بسیار شایع که برای خانمها اتفاق میافتد، رشد بیش از حد موهای صورت و بدن است. هیرسوتیسم اغلب برای 5 تا 10 درصد از خانمهایی که در سنین باروری به سر میبرند، رخ میدهد. به موهای کرکی و نازک بدن زنان فور هلو میگویند. این موها که در نواحی مختلف مانند سینه، بالایی لبها، شکم یا چانه کمکم ضخیم میشوند و شکل بدی پیدا میکنند.
ضخامت موها سبب میشود، صورت ظاهر بدی داشته باشد. این موضوع اعتمادبهنفس خانمها را پایین میآورد. البته هیرسوتیسم را میتوان با روشهای بسیار گوناگونی که امروزه با پیشرفت تکنولوژی به وجود آمده است، درمان کرد. بنابراین اصلاً لازم نیست خانمها در این خصوص نگرانی داشته باشند.
علائم پرمویی در زنان چیست
هیرسوتیسم ،موی سفت و تیره بدن است که در قسمتهایی از بدن زنان ظاهر میشود که معمولا مو ندارند. عمدتاً صورت، سینه و پشت. وقتی سطح بیش از حد آندروژن باعث ایجاد هیرسوتیسم میشود، علائم دیگری ممکن است در طول زمان به وجود بیاید، که فرایندی بهنام مردنمایی است. علائم مردنمایی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
• کلفت شدن صدا
• کچل شدن
• آکنه
• کاهش اندازه سینه
• افزایش توده عضلانی
• بزرگ شدن کلیتوریس
جهت خرید انواع لوازم ارایشی کلیک کنید.
دلیل اصلی پرمویی در زنان
در بلوغ، تخمدانهای دختر ترکیبی از هورمونهای جنسی زنانه و مردانه را تولید میکنند، و موجب رشد مو در ناحیه زیر بغل و چانه میشوند. اگر تعادل این ترکیب با نسبت بسیار بالای هورمونهای جنسی مردانه (آندروژن) بهم بریزد، هیرسوتیسم ممکن است ایجاد شود.
سندرم تخمدان پلیکیستیک: که به دلیل عدم تعادل هورمونهای جنسی شایعترین علت هیرسوتیسم است، ممکن است باعث ایجاد اختلال در قاعدگی، چاقی، ناباروری و گاهی چندین کیست در تخمدان شود.
سندرم کوشینگ: این بیماری هنگامی ایجاد میشود که بدن در معرض سطوح بالای هورمون کورتیزول قرار دارد. این بیماری ممکن است از غدد آدرنالی ایجاد شود که کورتیزول بیش از حدی را تولید میکنند یا ناشی از مصرف داروهایی مانند پردنیزولون در طولانی مدت باشد.
هیپرپلازی مادرزادی آدرنال: مشخصه این بیماری ارثی تولید غیرطبیعی هورمونهای استروئیدی، از جمله کورتیزول و آندروژن، در غدد فوقکلیه است.
تومورها: بهندرت، تومور ترشح شده آندروژن در تخمدانها یا غدد فوقکلیه میتواند باعث ایجاد هیرسوتیسم شود.
داروها: برخی از داروها میتوانند باعث ایجاد هیرسوتیسم شوند. این داروها شامل دانازول (که برای درمان زنان مبتلا به آندومتریوز بکار میرود)، کورتیکواستروئیدهای سیستمیک و فلوکستین (پروزاک) برای افسردگی است. گاهی، هیرسوتیسم ممکن است بدون علت قابل تشخیص ایجاد شود.
انواع پرمویی
به طور کلی دو نوع پرمویی وجود دارد :
- هیرسوتیسم
- هیپرتریکوزیس
هیرسوتیسم نوعی پرمویی است که فقط زن ها را مبتلا می سازد. در این وضعیت، موهای اضافی به خصوص در صورت، تنه و دست ها و پاها به طور بیش از حدی ایجاد می شوند. این نوع رشد بیش از حد مو در خانم های بالای 60 سال شایع تر می باشد.
دومین نوع پرمویی که به آن هیپرتریکوزیس می گویند می تواند هم در مرد ها و هم در خانم ها ایجاد شود. در این وضعیت در تمام قسمت های بدن و حتی آن قسمت هایی که به طور طبیعی مو وجود ندارد، موهای اضافی ایجاد می شوند.
درمان پرمویی زنان از طریق روشهای طبیعی
درمانهای طبیعی میتوانند به درمان رشد موهای زائد ناشی از سندروم تخمدان پلیکیستیک کمک کنند. این درمانها شامل موارد زیر میشود:
- تغییر رژیم غذایی؛ کاهش مصرف قند و کربوهیدراتها برای زنانی مفید است که دچار مقاومت انسولینی هستند. برخی از زنان هم از رژیمهای مخصوص درمان تخمدان پلیکیستیک پیروی میکنند اما پژوهشهای اندکی اثرگذاری آنها را تأیید میکند.
- تنظیم وزن بدن؛ کاهش وزن میتواند به کنترل بسیاری از علائم سندروم تخمدان پلیکیستیک کمک کند. ورزش و رژیم غذایی مناسب در بسیاری از زنان راهی برای درمان مشکلات پرموییشان است.
- رسیدگی به روح و روان؛ مشکل پرمویی که ناشی از عواملی چون سندروم تخمدان پلیکیستیک است روی ظاهر اثر میگذارد. پرمویی برای بیشتر زنان خوشایند نیست و باید با شرکت در گروههای حمایتی اجازه ندهند که این موضوع آزارشان بدهد.
- قرصهای ضدبارداری : این قرصها که هم استروژن و هم پروژسترون دارند، ممکن است به کوچک شدن کیستها کمک کنند. استروژن میتواند منجر به کاهش موهای زائد شود. بیمار احتمالاً بعد از سه تا شش ماه درمان دارویی، بهبود پیدا خواهد کرد.
روشهای از بین بردن موها مانند اصلاح یا استفاده از کرمهای موبر هم میتوانند مؤثر باشند. این روشها مشکل را بهطور اساسی و ریشهای حل نمیکنند اما برای بهبود وضعیت ظاهری گزینههای در دسترس و مناسبی هستند.
علت پرمویی در زنان چیست؟
در اغلب کیسهایی که به این مشکل دچار میشوند، نمیتوان علت دقیق و مشخصی برای آن پیدا کرد. البته فاکتورهای بسیار مختلفی وجود دارد که میتواند ریشه مشکل هیرسوتیسم باشد. برخی از این عوامل پرمویی در زنان و درمان به شرح زیر است:
ترشح هورمون مردانه آندروژن بهصورت طبیعی
بدن خانمها نیز مانند آقایان هورمون آندروژن را بهصورت طبیعی ترشح میکند، اما فرایند تولید میزان دقیق و مشخصی دارد. حال چنانچه سطح تولید اندروژنها بالاتر از میزان طبیعی آن باشد یا چنانچه فولیکول موی خانمها در برخورد با آندروژنها حساس باشد، امکان ابتلا به هیرسوتیسم وجود دارد.
تخمدان پلی کیستیک یا pcos
یکی از بیماریهای بسیار رایج که بهکرات برای خانمها رخ میدهد، سندرم تخمدان پلیکیستیک است. میزان تولید آندروژن در خانمهایی که به این بیماری مبتلا هستند، بیش از حد مجاز است. البته خانمهای مبتلا به این بیماری ممکن است دچار آکنه، دیابت، مشکلات مربوط به باروری، قاعدگیهای نامنظم و افزایش وزن نیز شوند.
جهت خرید انواع لوازم ارایشی عمده کلیک کنید.
تغییر هورمونها یا یائسگی
موهای صورت و بدن میتوانند به دلیل تغییران هورمونی بدن مانند یائسگی ضخیم شوند. در برخی از شرایط مشکل هیرسوتیسم ممکن است بهصورت بسیار ناگهانی با دیگر ویژگیهای مردانه برای خانمها به وجود آید. این تغییرات شامل صدای کلفتتر، ابتلا به آکنه یا بزرگشدن تودههای عضلانی میشود. بیماریهای جدیتر مانند اختلال در عملکرد سیستم غدههای فوق کلیه، همچنین تخمدانها نیز میتوانند عامل هیرسوتیسم باشند. به منظور رفع پرمویی در زنان و درمان آن میتوانید راهکارهای گوناگونی را انجام دهید. برخی از داروهایی که در بخش زیر معرفی میکنیم، سبب تحریک هیرسوتیسم در بدن میشوند:
- افزایش میزان تستوسترون
- سیکلوسپورین
- فنی توئین
- استروئیدهای آنابولیک
- دانازول
- گلوکوکورتیکوئیدها
- ماینوکسیدیل
بنابراین این داروها نیز میتوانند عاملی برای تحریک هیرسوتیسم باشند.
درمان پرمویی زنان با داروی گیاهی
برای درمان هیرسوتیسم از روشهای درمان گیاهی هم استفاده میشود. حتما به این نکته دقت کنید که انواع روش درمان پرمویی زنان در طب اسلامی و سنتی از نظر آزمایشگاهی و با تحقیقات علمی بررسی نشدهاند. درمان پرمویی باید با تشخیص علت و ریشه مشکل پیش برود. با این حال، این توصیهها برای درمان گیاهی هیرسوتیسم هم وجود دارند:
- روغن اسطوخودوس و درخت چای؛ با استفاده موضعی از این روغنها میتوانید تاحدی در موارد پرمویی خفیف مشکل را رفع کنید.
- چای نعنای فلفلی؛ مصرف ۱ تا ۲ لیوان از این چای میتواند در کاهش ترشح تستوسترون در بدن نقش داشته باشد و در بعضی موارد از میزان موهای زائد کم کند.
- عصاره گیاه درخت پنجانگشت؛ این عصاره هم میتواند در کاهش ترشح آندروژن در بدن نقش داشته باشد.
- عصاره نخل ارهای؛ این عصاره هم به کاهش هورمونهای مردانه در بدن کمک میکند.
نحوه پیشگیری
- برای کاهش احتمال ایجاد این بیماری، رعایت اقدامات پیشگیرانه زیر ضروری است:
- تغذیه مناسب (امتناع از فست فود، غذاهای چرب، تند، سرخ شده، دودی، شور و مصرف میوه ها و سبزیجات تازه به رژیم).
- کنترل وزن
- رعایت رژیم کار و استراحت
- اجتناب از استرس و فشار عصبی (در صورت امکان) که می تواند باعث نارسایی هورمونی شود.
- امتناع از سبک زندگی بی تحرک، و انجام پیاده روی منظم در هوای تازه.
- ترک سیگار و سوء مصرف الکل
- انجام معاینات پیشگیرانه منظم نزد متخصص زنان و غدد که به شناسایی نقص های احتمالی در بدن در مراحل اولیه کمک می کند و تا حد زیادی درمان را تسهیل می کند .
جمعبندی
در این مقاله در مورد پرمویی در زنان و درمان آن به طور کامل صحبت کردیم. هیرسوتیسم الگوی مردانهای است که به دلیل اختلالهای گوناگون در بدن زنان نیز ظاهر میشود. معمولاً این اختلال در اثر هیپرآندوژرمی برای بدن اتفاق میافتد. برخی از خانمها که علائم خفیفی از هیرسوتیسم را در بدن خود مشاهده میکنند، آندروژنهای بدن آنها میزان طبیعی دارد. یکی از علتهای اصلی ایجاد این مشکل ابتلا به سندرم تخمدان پلیکیستیک است.
معمولاً از هر 4 موردی که به هیرسوتیسم دچار هستند، 3 نفر از آن سندرم تخمدان پلیکیستیک دارند. مصرف برخی از داروهایی که پزشکان تجویز میکنند نیز میتواند منجر به پرمویی در زنان شود. اگر وجود چنین اختلالی در بدن بیمار به دلیل مصرف داروها نباشد، آزمایشهای متعددی رو غدههای نئوپلاسم و درونریز افراد انجام میدهند.
فروشگاه آرایشی و بهداشتی ورانی بهترین محصولات مراقبت از پوست و آرایشی رو در اختیار شما قرار داده فقط کافیه کلیک کنید که در اسرع وقت محصول مورد نظر رو در دستتون داشته باشید.